czwartek, 7 maja 2015

Ciasto odwracane z rabarbarem.

Mamy maj a wraz z nim pojawił się rabarbar
Te kwaśne łodygi świetnie się sprawdzają w słodkich wypiekach.

Dziś chciałam zrobić ciasto , które nie wymaga dużo pracy.
I zdecydowałam się to odwracane.

Szybko , tanio i smacznie.
A do tego po odwróceniu ciasta ukazał się moim oczom piękny kolorowy obraz .



Składniki :

4 łodygi rabarbaru (ok 70 dkg )
3 łyżki masła
4 łyżki cukru

1 i 1/4 szklanki mąki (220g)
2 jajka
3/4 szklanki cukru (170g)
5 łyżek oleju
3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego (ok 90g)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie.

Łodygi rabarbaru umyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
(Jeśli mamy straszy rabarbar możemy obrać go z wierzchniej błony , ale nie jest to konieczne )
Masło roztopić na patelni , wsypać cukier, a gdy ten się rozpuści wrzucić rabarbar i na maksymalnie dużym ogniu gotować ok 2 min ,aż sos  nieco zgęstnieje.
Przestudzić.
Dno formy  (u mnie tortownica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać wystudzony rabarbar wraz z całym sosem.



Jajka ubić z cukrem  , wlać olej i nadal ubijając dodawać naprzemiennie porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i jogurt.
Ciasto wylać na rabarbar .
Całość piec ok 40 min  w 180'C. (do suchego patyczka )
Po tym czasie ciasto lekko wystudzić  (ok 6-8 min) Wyłożyć na talerz "do góry nogami" tak ,żeby rabarbar znalazł się na górze.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis