Sezon na rabarbar trwa .
A tak to jest ze wszystkimi owocami - w sezonie ciasto z nimi musi być .
I zazwyczaj na pierwszy ogień idą te sprawdzone przepisy .
Najprostsze , a smakują wybornie.
I zazwyczaj na pierwszy ogień idą te sprawdzone przepisy .
Najprostsze , a smakują wybornie.
Składniki :
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 margaryna - rozpuszczona
30 dkg mąki pszennej
7 dkg mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 1 kg rabarbaru
3 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
Cukier puder do posypania ciasta.
Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , dodać ostudzoną margarynę.
Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić w ok 1,5 cm kawałki , wymieszać z cukrem.
Ciasto w blaszce posypać po wierzchu bułka tartą ( wchłonie nadmiar soku wyciekającego z rabarbaru )
ułożyć na całości rabarbar.
Piec ok 50 min w 180'C
Jeszcze ciepłe ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)