niedziela, 19 maja 2013

Ciasto Rabarbarowe

Sezon na rabarbar trwa .

A tak to jest ze wszystkimi owocami - w sezonie ciasto z nimi musi być .
I zazwyczaj na pierwszy ogień idą te sprawdzone przepisy .
Najprostsze , a smakują wybornie.



Składniki :

4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 margaryna - rozpuszczona
30 dkg mąki pszennej
7 dkg mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

ok 1 kg rabarbaru
3 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej

Cukier puder do posypania ciasta.

Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , dodać ostudzoną margarynę.
Wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Rabarbar pokroić w ok 1,5 cm kawałki , wymieszać z cukrem.

Ciasto w blaszce posypać po wierzchu bułka tartą ( wchłonie nadmiar soku wyciekającego z rabarbaru )
ułożyć na całości rabarbar.
Piec ok 50 min w 180'C
Jeszcze ciepłe ciasto posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis