sobota, 2 marca 2013

Sos karmelowy.

Słodki , gęsty po prostu przepyszny :)

A do tego całkiem prosty do wykonania


Składniki :
Szklanka cukru
1/3 kostki masła
Puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
ew esencja waniliowa lub inny dodatek smakowy.

Wykonanie :
Do niewielkiego garnka wrzucić masło i cukier , ustawić na małym ogniu i gotować do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści i nabierze lekko brązowego koloru
Ostrożnie wlać mleko , i pozostawić na ogniu aż masa zacznie gęstnieć , u mnie trwało to 50 min. Należy pamiętać ,że masa w miarę stygnięcia będzie jeszcze gęstnieć

.

Sos ten rewelacyjnie pasuje do wszelkich , ciast , lodów i innych deserów.
Można go zaromatyzować wanilią , alkoholem (np rumem ), cynamonem , sokiem pomarańczowym czy innym ulubionym smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis