Hmmmm i co ja mam napisać o tym cieście ???
Mniamuśne :)
Drożdżowe ze śliwkami to znane , popularne i pyszne ciasto ( klik )
Dlatego dziś te dwa w jednym , Nie mogło nie smakować :)
Składniki :
1 szklanka mleka
4 dkg świeżych drożdży
2 łyżki cukru
3 szklanki maki (pół kg ) + odrobina do podsypania ciasta
2 jajka
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
Dodatkowo:
4 łyzeczki cynamonu
1 szklanka cukru
1,4 koski masła (50g)
70 dkg śliwek
Wykonanie :
Drożdże rozetrzeć z cukrem , zalać lekko podgrzanym mlekiem.
Odstawic na ok 15 minut do wyrośnięcia.
po tym czasie dodac wszystkie pozostałe składniki ciasta i wyrobić je hakami miksera na gładkie ciasto.
Odstawic ciasto do czasu, aż podwoi swoja objętość.
W tym czasie wypestkować śliwki i jeśli sa duże pokroić na ćwiartki , mniejsze zostawić w połówkach
Cukier wymieszać z cynamonem i wysypać na płaski talerz.
Masło roztopić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat ,podzielić na 4 części i podsypując mąką uformować z każdej z nich wałek o średnicy mniej więcej 3 cm .
Każdy z nich posmarować dokładnie masłem i obtoczyć w cukrze z cynamonem.
Na blaszce (ja wykorzystałam formę do pizzy o średnicy 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia zaczynamy zwijać ślimaka . Zwijamy dość luźno , wtykając w powstałe szpary nasze śliwki.
Tak postępujemy kolejno ze wszystkimi wałkami. Po wierzchu posypujemy jeszcze ciasto
pozostałym cynamonem.
Pieczemy w 180'C przez ok 45 min.
Ciasto wydaje sie byc przypalone ale to zasługa cynamonu .
Smacznego :)