Strony

piątek, 15 grudnia 2017

Pierniczki kolorowe

W okresie przedświątecznym  w wielu kuchniach jest pachnąco i kolorowo.
A to za sprawą takich malutkich aromatycznych ciasteczek.
U mnie też oczywiście ich nie brakuje.
  Po raz kolejny skorzystałam z mojego ulubionego przepisu , który już gości na blogu ale pozwole sobie przypomnieć go jeszcze raz


Składniki :
3,5 szklanki mąki
0,5 szklanki miodu
0,5 szklanki cukru
0,25 szklanki oleju
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 jajko
szczypta soli
1/3  szklanki wody
Wykonanie:
Wodę podgrzać z cukrem , miodem , olejem i przyprawą do piernika .
Przestudzić .
Do miski wsypać mąkę z sodą i solą , wbić jajko i wlać przestudzoną masę .
Zagnieść gładkie ciasto.

^można  do ciasta dać o 1/4 szklanki mąki mniej by później podsypywać ją w trakcie wałkowania ciasta 

Rozwałkować je na placek o grubości 2-3 mm , wykrawać dowolne kształty..
Piec ok 8-10  min w 170'C
Po wystudzeniu udekorować wg własnej fantazji :)
Smacznego :)


Najpierw hurtowe wypiekanie pierników w najróżniejszych kształtach , a później godziny spędzone na malowaniu kolorowych wzorków. 
W tym roku postawiłam na nieco mocniejsze barwy i muszę przyznać ,że całkiem fajnie to wyszło. 
Teraz można już ubierać choinkę i cieszyć oczy :)






poniedziałek, 11 września 2017

Ciasto ze śliwkami i cynamonową pianką

Śliwki po raz kolejny :) 
Ale cóż poradzę ,że lubię  😋

To ciasto dzisiejsze , robiłam już kilkakrotnie , bo jest tego warte  i dlatego dzielę się z wami przepisem .
 
 
 
Składniki :
foremka 28x36
 
3 szklanki mąki (500g)
3 łyżki cukru
1 kostka (250g) zimnego masła pokrojonego na mniejsze części
op. cukry waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek

piana :
5 białek 
3/4 szklanki cukru (170g)
3 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej

ok 800g śliwek
2  łyżki bułki tartej

Wykonanie :

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i za wyrabiać za pomocą miksera do czasu ,aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
 
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . 
2/3 części ciasta wysypać do blaszki , lekko ugnieść . Podpiec w 180'C do lekkiego zrumienienia (ok 10 min )
Przestudzić . Ciasto posypać bułką tartą.
Śliwki  umyć , wypestkować . Połówki owoców ułożyć na cieście skórką do dołu.

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając wsypywać stopniowo cukier , wlać olej i dodać cynamon  i mąkę .
Pianę wyłożyć na śliwki , a na piane wysypać równą warstwą pozostałe ciasto.
Piec ok 45 - 50 min aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.

Smacznego :)








niedziela, 3 września 2017

Puszyste ciasto ze śliwkami i chrupiacą posypką

U Was też już robi się jesiennie  ? 
Dziś pogoda iście listopadowa , a tu dopiero wrzesień się zaczął.
Nie pozostaje nic innego jak uprzyjemnić sobie popołudniowa kawę kawałkiem pysznego ciasta .
5 minut pracy a zapach w całym domu piękny  i  po godzince można się już delektować smakowitym ciastem.


Składniki :
foremka 25x28

4 jajka 
220 g (szklanka ) cukru
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej\
200g masła
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Op cukru waniliowego

Posypka:
3 łyżki brązowego cukru
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki wiórków kokosowych.

Dodatkowo :
700 g śliwek 


Wykonanie:

Masło rozpuścić , przestudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym  na puszystą masę , ciągle miksując wlać masło , Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ubić do połączenia składników.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliwki wypestkować , małe pozostawić w połówkach , większe podzielić na 4 części.
Owoce ułożyć gęsto  na cieście .
Wszystkie składniki posypki wymieszać i równą warstwą wysypać na ciasto.
Piec ok 50 min w 180'C . Jeśli w trakcie pieczenia wierzch ciasta zacznie się zbyt mocno rumienić można przykryć ciasto papierem do pieczenia.

Smacznego :)





 

piątek, 25 sierpnia 2017

Pasteis de Nata - portugalskie ciastka.

No cóż wakacje już powolutku się kończą  ... 
Odpoczywaliście ? Podróżowaliście ?  Zwiedzaliście  ?
Poznawaliście nowe smaki regionalnych kuchni ?
A może ktoś z Was był w Portugalii ?
Ja niestety nie  , ale mój syn powróciwszy z tamtych rejonów przywiózł wspomnienie ciastek 
. Ponoć tam są dostępne wszędzie i smakują wybornie  . 
Poszukał , poszperał w internetowych zasobach i znalazł 
-. "Mam przepis , robię"
 - "Szymek przyjedź zrobimy razem"  :)


No i są ... tzn były ,bo już zjedliśmy  , były pyszne  , ponoć  smakowały niemal oryginalnie :)
Przyznam ,że bardzo pyszne , chociaż konkretnie słodkie  , mimo ,że ilość cukru ciut ograniczyliśmy .
Ciasto francuskie przyjemnie chrupie  , masa budyniowo- jajeczna smakuje słodko i kremowo  , a lekko skarmelizowany wierzch  nadaje charakteru i tego  konkretnego smaku , dzięki któremu ciężko nam poprzestać na jednym ciastku .

Inspiracja z bloga  (klik)

Składniki :
na 22 ciastka

opakowanie ciasta francuskiego (300g)

1,5 szklanki mleka (325 ml)
pół laski cynamonu
skórka z połowy cytryny ( tylko żółta część , bez białej spodniej błonki)
4 płaskie łyżki mąki
200 ml wody
1 i 1/4 szklanki cukru (280g)
5 żółtek

Wykonanie :

Foremki  posmarować dokładnie roztopionym masłem. ( Ja użyłam małych metalowych foremek  do babeczek , ale równie dobrze sprawdzą się również te do muffinek czy tartaletek)  

Płat ciasta francuskiego rozłożyć i wyciąć z nich krążki  .Wylepić nimi foremki.

Wodę z cukrem  doprowadzić do wrzenie i gotować 2-3 min .
Do osobnego garnka wlać połowę mleka , dodać cynamon i skórkę cytrynową , zagotować . W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie mąkę .Wlać do gotującego mleka i gotować całość ,aż lekko zgęstnieje.
Nadal mieszając wlewać cienkim strumieniem syrop cukrowy (gorący )
W osobnym naczyniu rozetrzeć żółtka (nie ubijać )  i do nich ciągle mieszając wlać gorącą masę jajeczną . Wyjąć cynamon i skórkę z cytryny.
Tak przygotowanym kremem napełnić wylepione ciastem foremki .
Piec 16-17 min w piekarniku nagrzanym do 250'C. Wierzch ciastek powinien się skarmelizować a miejscami wręcz przypiec.
Takie są najpyszniejsze.



Smacznego :)







czwartek, 27 lipca 2017

Korzenne ciasto z cukinią

Cukinia , cukinia , cukinia  .
 Obrodziła i wykorzystuje wszelkie przepisy by wykorzystać to warzywo , a jednocześnie by nie było monotonnie.
Do ciast też się nadaje wspaniale  😀


Składniki :
foremka 25x28
 
3 szklanki cukinii utartej na grubych oczkach tartki
4 jajka 
1 i 1/4 szklanki cukru (270g)
1 szklanka oleju
2 łyżeczki przyprawy do piernika (można również użyć cynamonu)
3 szklanki mąki (500g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść posiekanych orzechów włoskich.

Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę . Ciągle ubijając dodawać kolejno olej , przyprawę , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy  i startą cukinię  .
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 1 godzinę w 190'C.
Po wystudzeniu ciasto można np. polać lukrem  lub posypać cukrem pudrem.
Ja polałam je rozpuszczoną czekoladą i posypałam orzechami.

Smacznego :)






 

wtorek, 27 czerwca 2017

Śmietankowe drożdżówki z budyniem i truskawkami.

Sezon truskawkowy w pełni a wiadomo ,że jak truskawki to i drożdżówki :)
Te muszę przyznać wyszły mi dziś wyśmienite , dlatego dziele się z wami przepisem.



Składniki :

3 szklanki mąki ( 500g) + 2-3 łyżki do podsypywania przy formowaniu bułeczek.
1/3 szklanki cukru (70g)
4 łyżki oleju
pół szklanki ciepłego mleka
200 ml śmietany 12 %
1  opakowanie drożdży instant (suszonych )
1 jajko
szczypta soli

Nadzienie
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 i 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru
ok pół kg truskawek
cukier puder

Wykonanie :

Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć do miski i wyrabiać  hakami miksera ok 2-3 min.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

Budyń ugotować   wg przepisu na opakowaniu stosując o 1/4 szklanki mniej mleka.Lekko przestudzić.
Truskawki umyć i odszypułkować , duże pokroić na mniejsze części.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąka blat i uformować z niego  wałek . Pokroić na 20 części. Każdą z nich uformować w kulkę ułożyć na blaszce do pieczenia ,a następnie po środku bułki zrobić wgłębienie na nadzienie.
Odstawić znów na kilkanaście minut do wyrośnięcia.    

Do każdej bułeczki nałożyć po łyżeczce budyniu i kilka kawałków truskawek .
Piekarnik nagrzać do 190'C. Bułeczki piec ok 15 min do zrumienienia,
Jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem .

Smacznego :)




środa, 15 marca 2017

Sernik kokosowy z owocami i musem .

Sernik - jedno z moich ulubionych ciast dziś w wersji kokosowej 
A do tego wzbogacone puszystą warstwą kokosowego musu  .
No i dla przełamania smaku owoce. Przyznam szczerze ,że miały być maliny , ale niestety w ostatniej chwili okazało się ,że malin w zamrażarce brak .
Muszę jednak przyznać ,że czarna porzeczka świetnie się tu smakowo wpasowała ze swoja kwaskowatością.

 


Składniki :
foremka 25x30

1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego)
3/4 szklanki (170g ) cukru
4 jajka
3/4 szklanki wiórków kokosowych 
1 puszka mleka kokosowego
1 budyń waniliowy
50 g roztopionego masła

mus kokosowy :
3/4 szklanki mleka 
5 -6 łyżek wiórków kokosowych
4 łyżeczki żelatyny
pół szklanki cukru pudru
330 ml śmietany 30%

Dodatkowo:
herbatniki na spód sernika 
 owoce ok 300g  - użyłam czarnej porzeczki mrożonej  .
Można zastąpić je innymi owocami - maliny, jagody , borówki , truskawki ...
1 łyżka wiórków kokosowych do obsypania wierzchu sernika

Wykonanie :
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia .
Na spodzie ułożyć jedną warstwę herbatników.

Wszystkie składniki na masę serową włożyć do miski i wymieszać krótko mikserem , tylko do połączenia się składników. Mleko kokosowe po otwarciu puszki należy dokładnie wymieszać.

Masę serową wylać na przygotowany spód z herbatników.
Posypujemy owocami. (równomierną cienką warstwą )
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C.
Na dół piekarnika dobrze jest wstawić dodatkową foremkę z wodą , która zapewni odpowiednią wilgotność.
Pieczemy ok godziny ,aż masa serowa będzie zwarta.
Po tym czasie zostawiamy sernik w piekarniku do wystudzenia , a następnie schładzamy kilka godzin w chłodnym miejscu.

Mleko mieszamy z wiórkami kokosowymi i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Zestawiamy z ognia , wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy az ta się całkowicie rozpuści.
Odstawiamy do czasu ,aż masa zacznie lekko gęstnieć.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywna masę  , dodajemy mleko z wiórkami . Mieszamy dokładnie i wykładamy tak przygotowany mus na schłodzony sernik. Posypujemy wierzch wiórkami.
Po 2-3 godzinach w lodówce sernik będzie gotowy do jedzenia .

Smacznego :)





czwartek, 9 lutego 2017

Kokosowe pączuszki twarogowe

A po cóż czekać do tłustego czwartku by sobie zjeść pączuszka ?
Każdy dzień jest dobry by sobie troszkę posłodzić.

Dziś zrobiłam szybkie pączuszki z twarogowego ciasta 
o kokosowym smaku.

Nie za słodkie , nie tłuste , nie ciężkie .
 
 


Składniki :
na ok 35 szt.

320 g zmielonego na gładko twarogu lub dobrej jakości wiaderkowego sera na sernik.
2 łyżki cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
 3/4 szklanki wiórków kokosowych 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczone
1 łyżka spirytusu lub octu

dodatkowo :
3 łyżki cukru 
2 łyżki wiórków kokosowych 

Tłuszcz do głębokiego smażenia ( u mnie pół na pół smalec i olej )

Wykonanie :
Wszystkie składniki na pączuszki włożyć jednocześnie do miski i wyrobić np. drewnianą łyżką , aż uzyskamy jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie warto dosypać troszkę mąki  , tak abyśmy mogli formować z ciasta małe kulki (wielkości orzecha włoskiego )
Ręce warto zwilżyc wodą lub obsypać mąką ,żeby ciasto nie kleiło się nam do rąk.

Tłuszcz rozgrzać . Postawić na małym ogniu i wrzucać partiami pączzuszki.
Smażyć z obu stron aż się ładnie zrumienią.
Wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym .

Cukier razem z wiórkami kokosowymi zblendować  lub zmielić w młynku  do kawy na drobny cukier puder.

Przestudzone ale jeszcze ciepłe paczki obtoczyć w kokosowym cukrze.

Smacznego :)