Strony

niedziela, 26 lipca 2015

Waniliowy porzeczkowiec z migdałową kruszonką.

Lato to taki wspaniały czas, gdy chcąc upiec ciasto z owocami możemy wybierać i przebierać wśród wielu ich rodzai.
Jedne kwaśniejsze , drugie słodsze  ...
Ale każde z nich będą się nadawały do tego ciasta.
Ja akurat wybrałam aromatyczne czarne porzeczki , ale możecie wziąć te , które Wam najbardziej smakują.
 


A samo ciasto banalnie proste  , tanie i szybkie w wykonaniu.

Składniki:
Na foremkę 40x26 cm 

1 kostka masła (250g)
5 jajek
2 i 1/4 szklanki  mąki (400g)
1,5 szklanki cukru (350g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu waniliowego - proszku (po 40g każde )

pół kg czarnej porzeczki
łyzka mąki ziemniaczanej 
2 łyżki cukru

Na kruszonkę:
1/4 kostki miękkiego masła
1/4 szklanki cukru (60g)
pół szklanki mąki 
80g drobno posiekanych migdałów ( ja rozkruszyłam płatki migdałowe )

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puszysta , gęstą masę .
Masło roztopić , przestudzić i dodać do ubitej masy jajecznej.
Przesiać do niej wszystkie suche składniki . Połączyć na jednolite ciasto.
Wylać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Delikatnie rozsypać równa warstwą na cieście (aby owoce nie zapadły się za bardzo w cieście )

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180'C
 Piec ok 45 min
 
Wszystkie składniki na kruszonkę wyłożyć do miski i rozcierać palcami aż uzyskamy grudkowatą konsystencję.
Ciasto posypać kruszonką w połowie pieczenia czyli po ok 20 min od wstawienia go do piekarnika .

Smacznego :)
 



 

1 komentarz:

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)