Jak myślicie - długo jeszcze truskawki będą nas zaszczycać swoja obecnością ?
Pewnie już powoli sezon na te pyszne owoce będzie się kończył .
Dlatego też cieszmy się nimi i napełniajmy brzuchy póki są :)
Gwarantuję ,ze to ciasto z truskawkami mile połechcze Wasze podniebienia , Jest mega puszyste , ale nie suche . Lekko waniliowe ... no i te truskawki ach Pycha.
Inspiracja z tego bloga (klik)
Składniki :
5 jajek
1,5 szklanki (330g) cukru
1 szklanka gorącej wody (zagotowałam i odstawiłam w szklance na ok 4-5 min )
3/4 szklanki oleju
3 szklanki (500g) maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku - 40g)
truskawki - ok pół kg
2 łyżki kisielu truskawkowego (proszku )
Wykonanie:
Jajka ubijać z cukrem ,aż masa będzie gęsta , puszysta i wyraźnie zjaśnieje .
Nadal ubijając dolewać wodę i olej.
Przesiać pozostałe suche składniki i wymieszać .
Wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki pokroić na mniejsze części , wymieszać z kisielem .
Posypać delikatnie owocami wierzch ciasta.(tak aby jak najmniej owoców zapadło się w cieście)
Pieczemy ok 1 godziny w 180'C
Ja użyłam blachy 28x24 cm , ale można użyć nieco większej , bo ciasto wyszło wysokie , ale wówczas zmniejszamy czas pieczenia o ok 10 min.
Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem .
Smacznego :)
Jaka mąka będzie najlepsza?
OdpowiedzUsuńZwykłą maka pszenna , Ja tutaj akurat użyłam typ 550 , ale dobra tez bedzie 500 czy nawet 450 .
UsuńWygląda pysznie, akurat przed chwilą dostałam truskawki więc jutro lecę po resztę składników do ciasta i się biorę za pieczenie. :)))
OdpowiedzUsuńPolecam , to jedno z moich ulubionych ciast z owocami :)
Usuńa truskawki wymieszać z kisielem, czyli samym proszkiem?
UsuńTak z proszkiem :)
UsuńMasa jajeczna nie zwarzy się po dodaniu gorącej wody?
OdpowiedzUsuńnie warzy się , Wodę dolewamy małymi porcjami cały czas miksując. Pozdrawiam :)
UsuńCzy można użyć mrożonych truskawek?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam , ale obawiam sie ,że mogą okazać sie zbyt wodniste .
UsuńA mozna użyć galaretki zamiast kiślu?
OdpowiedzUsuńGalaretki nie . Zamiast kiślu można użyć maki ziemniaczanej 2 -3 łyżeczki
Usuńa w prodziżu sie uda???
OdpowiedzUsuń