Strony

czwartek, 11 czerwca 2015

Kostka miętowo-truskawkowa na maślance.

Z każdego kąta zerkają truskawki , ale co się dziwić jak sezon w pełnii.

Pyszne  : same , z cukrem , z jogurtem , z lodami  - smakują w każdej postaci.
A może skusicie się na połączenie ich z miętą  ???



Świetny orzeźwiający deser na ciepłe , letnie dni .

Ja na spód upiekłam cienki biszkopt , ale jeśli chcecie przyspieszyć i ułatwić sobie pracę możecie wykorzystać biszkopty.

Składniki :

Na biszkopt :
2 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
pół szklanki cukru (110g)
pół szklanki maki (90g)
1 łyżka oleju.

Masa truskawkowa :
2 szklanki zblendowanych truskawek - musu (ok pół kg)
1 szklanka maślanki (250 ml )
300 ml śmietany 30%
5-6 łyżek cukru pudru (wg uznania)
8 łyżeczek żelatyny 
4 łyżki wody

Masa miętowa :
ok 1 szklanki listków świeżej mięty
300 ml maślanki
300 ml śmietany 30%
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżki wody
4-5 łyżek cukru pudru (wg uznania)

Wykonanie :

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec dodawać porcjami cukier . Dodać żółtka i olej . Ubic na gęstą puszysta masę.
Przesiać do niej mąkę i delikatnie wymieszać.
Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia  ( u mnie 23x23 cm ) i piec ok 15 min w 180'C
Wystudzić.

 Masa truskawkowa.
Śmietanę ubić na sztywno.
Maślankę połączyć z cukrem i musem truskawkowym , dodać ubitą śmietanę.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie ją rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody.
Dodać ją do masy śmietanowej i całość ubić.
Wylać masę na biszkopt.
Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia

Masa miętowa:
Liście mięty drobniutko posiekać  lub też zblendować.
Śmietanę ubić.
Maślankę połączyć z cukrem i ubita śmietaną , dodać miętę i przygotowaną tak jak wcześniej żelatynę.
Masę wlać na  warstwę truskawkową.

Wierzch cista udekorować świeżymi truskawkami i listkami mięty.

Smacznego :)




2 komentarze:

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)