Strony

wtorek, 26 kwietnia 2016

Puszyste rogale maślane.

Takie puszyste rogale są świetne zarówno na śniadanie jak i do popołudniowej kawy.

Wspaniale smakują z powidłami , czekoladą , miodem czy po prostu z masłem.



Ja zrobiłam je w wersji słodszej , ale można dać do ciasta nieco mniej cukru ,a wówczas będą bardziej wytrawne.


Składniki :
( na 32 sztuki )

2 szklanki letniego mleka
5 dkg drożdży
5 łyżek cukru
1 kg mąki pszennej
4 jajka
120g roztopionego masła
2 łyżki oleju
pół łyżeczki soli

Dodatkowo :
80 g roztopionego masła
1 rozmącone jajko
ew gruby cukier lub ziarna do posypania rogali

Wykonanie :

Drożdże , mleko , cukier i 3 łyżki mąki rozetrzeć razem i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 min.
Do miski wsypać mąkę , dodać zaczyn drożdżowy , sól , jajka i wyrobić hakami miksera ciasto , wlać masło , olej i nadal wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie  (ok 3 min ) 
Przykryć ściereczką i odstawić na 40 - 50 min aż ciasto podwoi swoją objetość.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnice wysypaną mąką , podzielić je na 8 części a każdą z nich na 4 części. 
Każdą część rozwałkować na kształt koła o średnicy mniej więcej 10 cm .
Posmarować roztopionym masłem ,zawinąć w rulon i uformować na kształt rogala.





Tak przygotowane rogale ułożyć na blaszce do pieczenia zachowując spore odstępy. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem lub ziarnami i odstawić na ok 10 min by znów wyrosły.
Piekarnik rozgrzać do 190'C . Pieczemy rogale ok 12 - 15 min do zrumienienia.

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. piękne rogaliki, takie wypiek na śniadanie musi wróżyć naprawdę dobry dzień!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)