Strony

sobota, 23 maja 2015

Ciasto jogurtowe z owocami i mleczną kruszonką.

No i kolejne ciasto , które zostanie zapisane u mnie w pliku "Ulubione "

Proste  , a przy tym niezwykle pyszne i swietnie się będzie komponować z wszelkimi owocami sezonowymi  .



Ja dziś wykorzystałam rabarbar  , ale miałam go mało więc dodałam nieco mrożonych czarnych porzeczek . (nie rozmrażałam ) Wyszło smakowicie .

Kruszonkę zrobiłam z dodatkiem mleka w proszku  ... ach te smaki dzieciństwa :)
Musicie koniecznie wypróbować  :)

Przepis zaczerpnęłam z tej strony  (klik )

Składniki :

4 jajka 
1,5 szklanki cukru (330g)
1 op. cukru waniliowego
1 szklanka oleju (250 ml )
300 g gestego jogurtu naturalnego  (wykorzystałam ten typu greckiego )
3 szklanki maki pszennej (pół kg )
3 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 op. budyniu waniliowego (40 g )

Dodatkowo :
ok 600 g dowolnych owoców
3 łyżki kislu owocowego (dowolnego )

Kruszonka mleczna :
3/4 szklanki mleka w proszku 
pół szklanki mąki pszennej (8og)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru (110g)
80g miękkiego masła

Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Nadal ubijając wlać olej i jogurt.
Do masy jajecznej wsypać cukier waniliowy i przesiać wszystkie pozostałe suche skadniki.
Wymieszac na najniższych obrotach miksera tylko do momentu az składniki się połączą.

Blachę ( u mnie forma 40 x 25 cm ) wyłozyć papierem do pieczenia . 
Wylać do niej ciasto.
Większe owoce pokroić na mniejsze kawałki 
Inne zostawiamy w całości.
Dodac do owoców kisiel w proszku i wymieszać.
Rozsypać całość równą warstwa na cieście.

Wszystkie sypkie składniki na kruszonkę wymieszać w misce , dodać masło i rozcierać wszystko palcami , aż uzyskamy grudkowatą konsystencję.

Posypać kruszonką ciasto i wstawić do piekarnika na ok 50 min na 180'C
W połowie pieczenia wierzch ciasta można przykryć folią aluminiowa , aby kruszonka się nie spiekła zbyt mocno.

Smacznego :)






 


4 komentarze:

  1. Ależ ono cudownie wygląda! Zapachniało latem i to bardzo :) Chętnie skusiłabym się na kawałeczek lub dwa.
    Bardzo fajny blog, z pewnością będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)