Strony

środa, 15 kwietnia 2015

Bułeczki odrywane z cynamonową kruszonką.


Takie bułeczki robi się szybko i są tanie .
Oczywiście pomijam czas wyrastania ciasta , ale tego nie da się już przyspieszyć.

Idealnie pasują do kubka kawy czy mleka.



Składniki :
(20 sztuk)

Ciasto:
3 i pół szklanki mąki (600g)
1 szklanka mleka (250ml)
pół szklanki cukru (110g)
2 żółtka
1 jajko
1/4 szklanki oleju (60ml)
 4 dkg drożdży świeżych
szczypta soli
 Opcjonalnie 2 garści rodzynek (ok 150g)

Kruszonka:
1/4 kostki miękkiego masła (60g)
3/4 szklanki maki (140g)
1/2 szklanki cukru (110g)
3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie :

Mleko lekko podgrzać , dodać 1-2 łyżki cukru , 2-3 łyżki mąki  , wkruszyć drożdże i i odstawić zaczyn do wyrośnięcia  (ok 10 min)
Do miski wsypać pozostałą mąką , cukier , sól , wbić jaja , dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ciasto , Ja to robię używając haków miksera , ale można również ręką .
Dolewamy olej i nadal wyrabiamy ciasto  , poświęcając na to ok 5 minut . 
Ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie .
W trakcie wyrabiania możemy dodać do ciasta 2 garście rodzynek .

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto już co najmniej podwoi swoją objętość dzielimy je na dwadzieścia części , formujemy kulki i układamy na blasze dość blisko siebie  (z maksymalnie 1 cm odstępem )
Znów przykrywamy i pozwalamy bułeczkom wyrosnąć (ok 20 min)

W tym czasie robimy kruszonkę .
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i delikatnie wyrabiamy palcami ,aż uzyskamy grudkowata konsystencję.
Posypujemy wyrośnięte bułki .
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C i pieczemy ok 20 -25 min do zrumienienia.

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)