Strony

środa, 7 stycznia 2015

Drożdżowiec leniwiec

Ten drożdżowiec gości już u mnie po raz n-ty  ... Ale tak szybko zazwyczaj znikał ,ze nie było okazji na zrobienie zdjęć ... 
Tym razem się udało.



A dlaczego leniwiec   ???
Wykonanie tego ciasta wymaga od nas minimalnego wysiłku . Dlatego możemy go przygotować nawet wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie specjalnie chce nam się siedzieć w kuchni .

Minimum pracy - maksimum smaku drożdżowego ciasta.
Jest wyjątkowo puszyste , pięknie wyrasta no i jak już pisałam -szybko znika .

Składniki :

4 szklanki mąki 
10 dkg drożdży
1 szklanka cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
4 lekko roztrzepane jajka
1 szklanka oleju
szczypta soli

oraz do wyboru :
20 dkg rodzynek 
skórka pomarańczowa lub cytrynowa
esencja waniliowa
suszone owoce
owoce świeże.

Kruszonka :
1/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki

Wykonanie :

Do dużej miski wsypać jedną szklankę mąki . Na nią pokruszyć drożdże ,wsypać cukier, wlać mleko , jajka , olej . Zasypać pozostałymi 3 szklankami mąki , dodać sól. 
Nie mieszamy !!!
Całość odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 godziny

Po tym czasie dodajemy do ciasta nasze dobroci .
(rodzynki i suszone owoce wcześniej należy namoczyć i obtoczyć w mące )
Ja tym razem dodałam skórkę pomarańczową i rodzynki.

Całość mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto jest dość luźne.
Wykładamy do blaszki , mniej więcej do połowy wysokości .

Przygotowujemy kruszonkę umieszczając wszystkie składniki w misce . Rozcieramy palcami aż wszystkie skłądniki sie połączą.
Posypujemy nią ciasto w formie.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170'C . pieczemy ok 45 -50 min . Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku się do niego nie klei  , a wówczas jest gotowe .

Smacznego :)

Inspiracja pochodzi z tego bloga (klik)


1 komentarz:

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)