Przy okazji świątecznych porządków wpadła mi w rękę foremka do wypieku ciasteczek w kształcie orzechów.
Schowana w zakamarkach teraz dostała drugie życie :)
Wypieczone chrupiące połówki łupinek orzecha i do tego słodki krem pysznie się uzupełniają
Składniki :
Ciasto:
4 szklanki mąki
1 margaryna
3 żółtka
1 cale jajko
2 duże łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona w łyżce octu
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem :
3/4 szklanki cukru (mozna mniej , bo krem jest mocno słodki )
pół szklanki mleka
1 paczka masła
1,5 szklanki mleka w proszku
pół szklanki zmielonych orzechów
1 paczka zmielonych herbatników
Wykonanie :
Ciasto :
Wszystkie składniki ciasta zagnieść ,
formować małe kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego .
Wypiekać w foremce ok 2- 3 min z każdej strony.
Krem :
Mleko zagotować z cukrem , gorącym zalać masło i zmiksować , dodać mleko w proszku.
Odstawić w chłodne miejsce aby masa zgęstniała .
Dodać orzechy i herbatniki
Gotową masą napełniać połówki orzeszków , składać po dwie .
Smacznego :)