Strony

sobota, 21 grudnia 2013

Słodkie orzeszki

Przy okazji świątecznych porządków wpadła mi w rękę foremka do wypieku ciasteczek w kształcie orzechów.
Schowana w zakamarkach teraz dostała drugie życie :)




Wypieczone chrupiące połówki łupinek orzecha i do tego słodki krem pysznie się uzupełniają




Składniki :

Ciasto:

4 szklanki mąki
1 margaryna 
3 żółtka 
1 cale jajko
2 duże łyżki jogurtu naturalnego 
1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona w łyżce octu
Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem :

3/4 szklanki cukru (mozna mniej , bo krem jest mocno słodki )
pół szklanki mleka
1 paczka masła
1,5 szklanki mleka w proszku
pół szklanki zmielonych orzechów
1 paczka zmielonych herbatników

Wykonanie :

Ciasto :

Wszystkie składniki ciasta zagnieść , 
formować małe kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego .
Wypiekać w foremce ok 2- 3 min z każdej strony.

Krem :

Mleko zagotować z cukrem , gorącym zalać masło i zmiksować , dodać mleko w proszku. 
Odstawić w chłodne miejsce aby masa zgęstniała .
Dodać orzechy i herbatniki

Gotową masą napełniać połówki orzeszków , składać po dwie .

Smacznego :)







niedziela, 15 grudnia 2013

Piernikowe wzorki

Połowa pierniczków już ubrana w delikatne białe wzorki

Cieszą oczy  ... mimo ,że nie są idealne 
pozostałe zrobimy weselsze  ... kolorowe .







piątek, 13 grudnia 2013

Pierniczki alpejskie w czekoladzie.

Wpadłam w szał ciasteczkowy  ...

Dziś upiekłam pierniczki , zrobienie których chodziło już za mną od dłuższego czasu ...

I w końcu są  

pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi  , oblane mleczną czekoladą . Zwane alpejskimi .


Efekt końcowy bardzo miło mnie zaskoczył.
Ciasteczka są miękkie , dzięki powidłom wilgotne ... pełne smaku  ... i nie sposób się im oprzeć  :)
Składniki :


1/2 szklanki miodu,
1/2 szklanki cukru,
1/2 kostki masła
3,5 szklanki mąki
 Opakowanie przyprawy do piernika,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1 jako
2 łyżki  jogurtu naturalnego lub śmietany
Powidła śliwkowe 
Wykonanie :
Miód , masło i cukier rozpuścić na ogniu , przestudzić.
Suche składniki wymieszać w misce  , dodać jajko , jogurt  i wystudzona masę  . 
Wymieszac i odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm ,  wycinać koła , ( u mnie ok 3 cm średnicy , po upieczeniu zwiększyły się o ok 1 cm ), 
Zlepiać po dwa , dając w środek powidła , formować w kulki . 
Piec ok 10 min w 180'C


Wystudzone pierniczki maczać w roztopionej czekoladzie .
Chociaż w wersji bez czekolady są równie pyszne 

Smacznego :)





środa, 11 grudnia 2013

Piernikowe wycinanki.

Do świąt pozostały niespełna 2 tygodnie .
Najwyższa pora rozplanować już manu na te wyjątkowe dni,


U mnie jak na razie tylko słodkości zaplanowane i w części już szykowane.

Na początek jak zwykle pierniczkowy szał.



W necie można znaleźć wiele , wiele  przepisów na te aromatyczne ciasteczka .
Ja skusiłam się na ten proponowany przez Jolantę Augustyn , finalistkę "Polskiego Turnieju wypieków" - Pierniczki Tereza(klik)
skusił mnie dodatek kawy do ciasta . 
Jedynie zamiast amoniaku dałam sodę oczyszczoną i zastosowałam nieco więcej przypraw.

Pierniczki wyszły pyszne , nieco ciągnące , mocno korzenne.





Drugi przepis jaki wykorzystałam pochodzi z mojego zeszytu ...przepis zapisany tam dobrych kilkanaście lat temu ... 

Skladniki :

150g margaryny
250 g miodu
150g cukru
ok 15 g mieszanki przypraw piernikowych
2 jajka
500-600 g maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie :
Margarynę , miód i cukier rozpuścić w garnku i wystudzić.
Jajka zmiksować z przyprawami , dodać mąkę i proszek do pieczenia. 
Połączyć z wystudzoną masą  .
Odstawić na ok godzinę .
W tym czasie ciasto stwardnieje i będziemy mogli wycinać pierniczki.
Ciasto rozwałkowujemy na ok 4-5 mm grubości i wycinamy dowolne ksztalty .
pieczemy ok 10 min w 180'C

Z tej porcji otrzymałam ok 80 szt. pierniczków.



Myślę ,że piernikowych  slodkości , jeszcze przybędzie ... tymczasem jest tyle :



A wcześniej przygotowane pojechaly do Warszawy i ponoć nawet dotarły w calości  :)



Teraz pora na bardziej twórcze i kreatywne działanie czyli malowanie i ozdabianie ciasteczek .

sobota, 7 grudnia 2013

Tort z gwiazdką

Taki oto tort na dziś ...


urodzinowy prezent ... 
a skoro prezent w okresie przedświątecznym  , to i skojarzenie z gwiazdką  :)



Sto lat dla Jubilata !!!






niedziela, 1 grudnia 2013

Piernikowe wspominki

No i jest  ...
Ostatni miesiąc tego roku.

A skoro mamy już grudzień to czas pomyśleć  o słodkościach na święta . 



Od jutra ruszam z produkcją ciasteczkową.
Na pierwszy ogień pójdą wszelkie piernikowe wypieki , bo te im dłużej leżakują tym są lepsze.

Na koniec zostanie najbardziej twórcza część prac czyli dekorowanie , malowanie , ozdabianie , obsypywanie , oklejanie ....  no w końcu pałaszowanie :)

A dziś kilka wspominkowych fotek Piernikowych z ubiegłego roku