Strony

wtorek, 27 czerwca 2017

Śmietankowe drożdżówki z budyniem i truskawkami.

Sezon truskawkowy w pełni a wiadomo ,że jak truskawki to i drożdżówki :)
Te muszę przyznać wyszły mi dziś wyśmienite , dlatego dziele się z wami przepisem.



Składniki :

3 szklanki mąki ( 500g) + 2-3 łyżki do podsypywania przy formowaniu bułeczek.
1/3 szklanki cukru (70g)
4 łyżki oleju
pół szklanki ciepłego mleka
200 ml śmietany 12 %
1  opakowanie drożdży instant (suszonych )
1 jajko
szczypta soli

Nadzienie
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 i 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru
ok pół kg truskawek
cukier puder

Wykonanie :

Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć do miski i wyrabiać  hakami miksera ok 2-3 min.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

Budyń ugotować   wg przepisu na opakowaniu stosując o 1/4 szklanki mniej mleka.Lekko przestudzić.
Truskawki umyć i odszypułkować , duże pokroić na mniejsze części.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąka blat i uformować z niego  wałek . Pokroić na 20 części. Każdą z nich uformować w kulkę ułożyć na blaszce do pieczenia ,a następnie po środku bułki zrobić wgłębienie na nadzienie.
Odstawić znów na kilkanaście minut do wyrośnięcia.    

Do każdej bułeczki nałożyć po łyżeczce budyniu i kilka kawałków truskawek .
Piekarnik nagrzać do 190'C. Bułeczki piec ok 15 min do zrumienienia,
Jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem .

Smacznego :)