Strony

niedziela, 14 sierpnia 2016

Alzacka tarta ze śliwkami

No cóż  ... lato nas w tym roku nie rozpieszcza  ... 
jeszcze nie zdążyliśmy nacieszyć się słońcem i ciepłem  , a już wieje chłodem.
Powoli nadchodzi jesień  ... także w kuchni.
Ciasta ze śliwkami kojarzą mi się niezmiennie właśnie z tą pora roku.



Dziś prosta tarta , wypełniona po brzegi śliwkami zatopionymi w delikatnym nadzieniu.
Pachnąca cynamonem     mmmmmm :)


Składniki:
Foremka o średnicy 28cm

Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki (250g)
pół kostki zimnego masła (125g) 
pół szklanki cukru (110g)
1 duże jajko 
łyżka śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
2 jajka
120 g kwaśnej śmietany 
100 g gęstego jogurtu naturalnego
1/3 szklanki cukru (70g)
1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo :
ok 800 g śliwek 
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu.

Wykonanie :

Mąkę wysypać na blat  , posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. 
Schłodzić kilkanaście minut w lodówce.



Po tym czasie wylepić ciastem formę i podpiec je ok 8-10 min w 180'C . do lekkiego zrumienienia.




 Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do miski i wymieszać dokładnie ,aby nie było  żadnych grudek.

Śliwki wydrylować.

Podpieczony spód tarty posypać bułka tartą i ułożyć na nim  dość gęsto śliwki , skórka do dołu.
Całość zalać nadzieniem .







Wierzch posypać cukrem i cynamonem.
Piec 40 min w 180'C.

Smacznego :)








 

1 komentarz:

  1. Bardzo przyjemne ciasto, niezbyt skomplikowany przepis jednak szukałam właśnie czegoś z masą do śliwek żeby nie było suche, super się sprawdziło, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)