Strony

piątek, 13 marca 2015

Cytrynowa Babka drożdżowa na maślance.

Wprawdzie Święta dopiero za trzy tygodnie , ale skoro naszła mnie dziś ochota na drożdżowca to pomyślałam ,że wejdę już troszkę w klimat Wielkiej Nocy i sporządzę babę .



Wyrosła pięknie  , dorodna  . 
Solidna porcja smakowitości..

Dodatkiem maślanki sprawia ,ze ciasto jest wilgotne , niezwykle puszyste  i zapewne dłużej pozostanie świeże .
A jako ,że taka baba wielkanocna nie może się obejść bez bakali dlatego tez napakowałam swoje ciasto solidną porcją tych dobroci i wzbogaciłam o cytrynowa nutę .


Składniki :

3 szklanki mąki 
3/4 szklanki cukru
2 jajka
150 g rozpuszczonego masła
3/4 szklanki lekko podgrzanej maślanki  
( można ją też zastąpić jogurtem naturalnym )
szczypta soli 
skórka otarta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
ok 250 - 300 g różnych bakalii 
( u mnie rodzynki i mieszane skórki kandyzowane )

Ponadto na zaczyn :
3 łyżeczki mąki 
2 łyżeczki cukru
4 dkg drożdży świeżych
ok 3 łyżek letniej wody.

Wykonanie :

Wszystkie składniki na zaczyn rozetrzeć razem  i odstawić aż całość podwoi swoją objętość

Do dużej miski wsypać  mąkę , cukier  , sól .
Wbić jajka , wlać maślankę i cały zaczyn.
Wymieszać  , Wlać masło i całość wyrabiać hakami miksera ok 1 min . Ciasto jest dość luźne , ale takie właśnie ma być  , nie należy dosypywać mąki . 
Miskę przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość .

Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę z cytryny i znów wyrobić ciasto . Przełożyć je do babkowej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy formy .
Odstawić do czasu az ciasto wyrośnie do 3/4 formy.
Piekarnik nagrzać do 220'C ,Wstawić blachę z ciastem i zmniejszyć temperaturę do 190'C
Piec ok 50 min . sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest suche.
Wystudzić 
Udekorować wg uznania .

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)