Na letnie dni takie ciasto pasuje idealnie.
A i owoce w zależności od sezonu można tu zastosować.
U mnie dziś Porzeczkoagrest ;)
Takie skrzyżowanie.
Owoce te raczej dość trudno spotkać w sklepie .
Z wyglądu przypominają agrest , a w smaku dość kwaśną i cierpką czarną porzeczkę.
Ta cierpkość właśnie świetnie się komponuje ze słodką delikatną bezą i kruchym ciastem.
Składniki :
Ciasto :
2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
ok 1 łyżki śmietany ( dodać w przypadku ,gdy ciasto nie będzie chciało sie skleić )
Warstwa owocowa :
ok pół kg owoców ( równie dobrze sprawdzi się tutaj agrest jak i porzeczki )
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza :
3 białka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kilka kropel soku z cytryny
Mąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i znów przesiekać nożem ,
Szybko zlepić w kulę i schłodzić ok godziny w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem
Podpiec w 180'C ok 10 min (do bardzo delikatnego zrumienienia )
Przestudzić.
Owoce wymieszać z cukrem i mąką , wyłożyć na ciasto.
Ciasto :
2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
ok 1 łyżki śmietany ( dodać w przypadku ,gdy ciasto nie będzie chciało sie skleić )
Warstwa owocowa :
ok pół kg owoców ( równie dobrze sprawdzi się tutaj agrest jak i porzeczki )
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza :
3 białka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kilka kropel soku z cytryny
Mąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i znów przesiekać nożem ,
Szybko zlepić w kulę i schłodzić ok godziny w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem
Podpiec w 180'C ok 10 min (do bardzo delikatnego zrumienienia )
Przestudzić.
Owoce wymieszać z cukrem i mąką , wyłożyć na ciasto.
Białka ubić na sztywno , dosypywać wolno cukier , cały czas ubijając.
dodać sok i mąkę , delikatnie wymieszać.
Wyłożyć na owoce.
Piec ok 20-25 min w 200'C
Smacznego :)