sobota, 12 kwietnia 2014

Babka Black & White

Pozostaję w temacie babek .

Wielkanoc już za tydzień , co raz mniej czasu na rozmyślanie o świątecznym menu . Już lada dzień trzeba zakasać rękawy i ... ucierać ... wyrabiać ...zagniatać ... zawijać ...  i pięknie dekorować , by w te świąteczne dni cieszyć oczy i podniebienia wspaniałymi wypiekami.

Tę babkę piekę najczęściej wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego ,a niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni  więcej niż 15 min na przygotowaniach . Wszystkie potrzebne składniki mamy zazwyczaj w szafkach kuchennych.


Składniki :

2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej lub mleka + 3 łyżki
4 łyżeczki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku )
kilka kropel zapachu rumowego

Wykonanie :

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , olej i wodę  .
Wymieszać.
Podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao i  kawę  oraz 3 łyżki wody.
Do formy wlać najpierw jasne ciasto a następnie ciemne . Delikatnie przemieszać.
Piec ok 40 min w 170'C

Udekorować wg uznania.

Smacznego :)










sobota, 5 kwietnia 2014

Babka budyniowa

Wiosna już się zagościła u nas na dobre , co cieszy niezmiernie.
a jak wiosna to i święta Wielkiej Nocy... te już niedługo . Warto więc już dziś pomyśleć jakie słodkości postawimy na naszym Wielkanocnym stole.

Koniecznie musi być  BABA .... ,
są ich tysiące rodzai , drożdżowe, pisakowe , biszkoptowe ... o najróżniejszych smakach.

 Dziś proponuję Wam babkę najprostszą z możliwych , a jednocześnie przesmaczną.



Piekłam ją kilka lat temu , a później o przepisie zapomniałam ....
 a szkoda , bo taką babkę można jeść ciągle i ciągle i nie ma się dość .

Koniecznie spróbujcie , jak nie na święta to chociażby jutro , nie będziecie żałować.

Do wypieku tej babki używamy budyniów w proszku i dzięki temu mamy szerokie pole do popisu , bo w zależności od tego jaki smak budyniu wybierzemy takim smakiem babki będziemy się delektować.



Składniki :

4 op. budyniu śmietankowego  ( po 40 g)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżka octu

Wykonanie :

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę , przesiać do niej wszystkie suche składniki.
Nadal ucierając dodać olej i ocet.
Wlać do formy , do 3/4 wysokości.
Piec ok 45 min w 170'C

Smacznego :)






 

wtorek, 1 kwietnia 2014

Jogurtowiec z frużeliną truskawkową


 Dziś ciasto proste w wykonaniu , orzeźwiające dzięki dodatkowi owoców.
Ja robie je z jogurtem naturalnym , bo lubię jego kwaskowaty posmak , ale można zastąpić go także owocowym , lub waniliowym.
Efekt końcowy będzie troszkę inny , ale  równie pyszny.

Biszkoptowy spód ... masa jogurtowa i solidna warstwa zatopionych w żelu truskawek .
Użyłam mrożonych ,ale w sezonie oczywiście jak najlepsze będą świeże.




Biszkopt :
 3 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

białka ubić na pianę , wsypywać powoli  cukier i nadal ubijać , dodać  po jednym żółtka i olej.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać,

Piec ok 20 min w wyłożonej papierem do pieczenia  ( tylko dno ) formie w 180'C
Wystudzić , początkowo w wyłączonym i otwartym piekarniku .

Masa Jogurtowa :

600 ml jogurtu naturalnego 
3-4 łyżki cukru pudru 
(w zależności od własnych upodobań )
4 opakowania cukru waniliowego
400 ml śmietany 30 % 
8 łyżeczek żelatyny .

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i następnie rozpuścić wstawiając szklankę  do gorącej wody.
Jogurt utrzeć z cukrem i 2 op cukru waniliowego ,
Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem waniliowym.
Do jogurtu dodac żelatynę  , szybko ucierając ,żeby nie porobiły się grudki.
Połączyć z ubitą śmietaną.

Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki.

Frużelina truskawkowa :

70 dkg truskawek
20 dkg cukru (niepełna szklanka )
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny.

Truskawki wymieszać z cukrem , duże można przekroić na pół.
Postawić na ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści .
Wlać sok z cytryny i rozpuszczoną w odrobinie wody mąkę
Zagotować .
Zdjąć z ognia i dodać żelatynę namoczoną w zimnej wodzie . wymieszać ,żeby żelatyna się rozpuściła.
Schłodzić .

Wyłożyć na masę jogurtową i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Smacznego :)






Wydrukuj Przepis